Zielona herbata może ograniczać przyswajanie skrobi

herbataZielona herbata może ograniczać przyswajanie cukru pochodzącego ze skrobi. Świadczą o tym wyniki badania polskich naukowców, przedstawione w „Nature Scientific Reports”.

Naukowcy z dwóch poznańskich uczelni: Uniwersytetu Medycznego (UM) i Uniwersytetu Przyrodniczego, pod kierunkiem prof. Jarosława Walkowiaka z UM, potwierdzili to w badaniu, które objęło 28 osób w wieku 19-28 lat. Uczestnicy przebyli 12-godzinną głodówkę, po czym zjedli płatki kukurydziane, stanowiące źródło skrobi. Część z nich otrzymała również ekstrakt z zielonej herbaty w łatwo przyswajalnej postaci, a pozostali – placebo.

Następnie za pomocą specjalnego testu, pozwalającego zbadać w powietrzu wydechowym ilość naturalnego izotopu węgla 13C (stanowiącego produkt przemian metabolicznych po zjedzeniu płatków kukurydzianych), naukowcy ocenili stopień trawienia i wchłaniania węglowodanów. Po porównaniu wyników grupy przyjmującej ekstrakt z herbaty i grupy kontrolnej okazało się, że nawet pojedyncza dawka ekstraktu z zielonej herbaty ograniczała trawienie skrobi i jej przyswajanie.

Czytaj więcej...

Witamina D chroni przed rakiem i wydłuża życie chorych

Witamina D chroni przed nowotworami i wydłuża życie chorych, którzy zachorowali na raka – przekonują eksperci. Jej walory zdrowotne są znacznie większe niż do niedawna podejrzewano.

Witamina D kojarzona jest głównie z układem kostnym, tymczasem chroni przed wieloma chorobami, nie tylko przed złamaniami. Prof. Roman S. Lorenc z Zakładu Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie wyjaśnia, że jej ogromna rola w naszym organizmie wynika z tego, że wpływa korzystanie na wiele narządów i tkanek.

Czytaj więcej...

Bacytracyna (antybiotyk) wykazuje zdolność do degradacji RNA wirusów

Jeden z powszechnie używanych antybiotyków może być pomocny w leczeniu chorób o podłożu wirusowym, np. zapalenia wątroby czy polio - wykazała dr Kamila Stokowa-Sołtys z Uniwersytetu Wrocławskiego. Badania są na wstępnym etapie, ale ich wyniki są obiecujące.

"Powszechnie wiadomo, że antybiotyków nie stosuje się w leczeniu infekcji wirusowych, a zadaniem antybiotykoterapii jest zmaganie się z zakażeniami bakteryjnymi. My ten stereotyp próbowaliśmy przełamać" - powiedziała PAP dr Kamila Stokowa-Sołtys z Wydziału Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego.

Czytaj więcej...

Słodka pułapka na nowotwory

Komórki nowotworowe lubią cukier, dlatego polscy naukowcy opracowali maleńkie kapsułki otoczone cukrową powłoczką, które nowotwór chętnie "pożera". Wypełnione kilkoma lekami, po wniknięciu do guza, mogą stanowić skuteczną broń w walce z nowotworami.

"Komórki nowotworowe lubią cukier i mają bardzo duże zapotrzebowanie na glukozę. Potrzebują jej około 200 razy więcej niż zwykłe komórki. My ten fakt postanowiliśmy wykorzystać" - powiedział PAP dr hab. Tomasz Ciach z Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Politechniki Warszawskiej.

Czytaj więcej...

Epidemia otyłości zagraża rozwojowi cywilizacyjnemu

Epidemia otyłości zagraża dalszemu rozwojowi cywilizacji, zwłaszcza w krajach biedniejszych. Aby ograniczyć negatywne skutki otyłości, m.in. ekonomiczne, konieczne jest zwiększenie nakładów na jej zapobieganie i wczesne leczenie – oceniają eksperci.

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. Mirosław Jarosz przypomina, że już teraz w krajach Unii Europejskiej co roku notuje się 2,8 mln zgonów związanych z nadwagą i otyłością. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przewiduje, że w 2015 r. na świecie będzie żyło 2,3 mld osób z nadwagą, a 700 mln będzie miało otyłość.

Czytaj więcej...