Przywracanie tradycyjnego bartnictwa w lasach

beeKondycja pszczół w barciach i kłodach powstałych w ramach projektu przywracania tradycyjnego bartnictwa w lasach jest zadowalająca, a jakość pozyskiwanych produktów dobra - oceniają naukowcy, autorzy badań tych rojów pszczelich.

Uczestniczyli oni w projekcie "Tradycyjne bartnictwo ratunkiem dzikich pszczół w lasach", zrealizowanego w czterech nadleśnictwach w północno-wschodniej Polsce.

Projekt, to blisko dwuletnie działania, które obejmowały m.in. budowę (tzw. dzianie) barci i kłód bartnych (nadrzewnych uli), szkolenia potencjalnych bartników, tworzenie ścieżek edukacyjnych, badania naukowe i analizy prawne.

Czytaj więcej...

Jak odtworzyć gospodarstwo po hodowli owiec

zagrodaKsiężycowy krajobraz pozostały po hodowli owiec: ziemia przenawożona do granic toksyczności, a rośliny zgryzione do gołej ziemi, może się z czasem zamienić w oazę bogactwa gatunków - wynika z badań na terenie dawnych owczych gospodarstw w Wielkopolsce.

Dziś w Polsce hoduje się nieco ponad 200 tys. sztuk owiec, choć jeszcze w latach 80. byliśmy owczarską potęgą, a na pastwiskach było nawet 5 mln owiec. W każdym gospodarstwie hodowli owiec, oprócz budynków i pastwisk, znajdował się okólnik - ogrodzony teren, na który spędzano stada, np. dla ich przegląd. W praktyce oznaczało to stłoczenie zwierząt na niewielkiej przestrzeni, tratowanie i zgryzanie roślin do gołej ziemi, i bardzo intensywne nawożenie.

To, jak okólniki wyglądają po latach nieużytkowania, sprawdzili niedawno dr Przemysław Kurek z Instytutu Botaniki PAN w Krakowie, dr Grzegorz Grzywaczewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dr hab. Ryszard Steppa i prof. Piotr Tryjanowski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Czytaj więcej...

Ocalić lokalne historyczne drzewa owocowe

jablonDziałające na Żuławach organizacje prowadzą projekt, który ma ocalić lokalne historyczne odmiany drzew owocowych. Inwentaryzują istniejące historyczne sady, rozdają - do zasadzenia - drzewka lokalnych dawnych odmian i organizują konkurs na potrawy z owocami.

Projekt realizowany jest przez Klub Nowodworski i Salwinia Ekoklub.

Jesienią br. członkowie tych organizacji z pomocą eksperta z Ogrodu Botanicznego Polskiej Akademii Nauk w Powsinie - Ryszarda Rawskiego, przeprowadzili pierwszą inwentaryzację żuławskich historycznych drzew owocowych.

Jak powiedział PAP jeden z uczestników projektu Dominik Sudoł, dotąd dokonano oględzin drzew rosnących w 26 lokalizacjach. „Część z nich zgłosili nam mieszkańcy odpowiadając na nasz apel, ale większość znajdowaliśmy sami jeżdżąc po terenie i rozmawiając z ludźmi” – wyjaśnił Sudoł.

Czytaj więcej...

Rewolucja pod szkłem. Unikatowy model cieplarni

cieploUnikatowy model cieplarni stworzyli naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dzięki zastosowaniu ścian wypełnianych pianą i systemowi sterowania klimatem, koszty jej ogrzewania są dziesięciokrotnie mniejsze, zaś plony równie wysokie jak w tradycyjnej szklarni.To jedyna taka konstrukcja na świecie.

Rozwiązaniem poznańskich naukowców już zainteresowane są uczelnie, instytucje i firmy z wielu krajów świata. Koszty budowy, w porównaniu z tradycyjnymi szklarniami, są wyższe o ok. 10-20 proc.

Cieplarnia potrafi sama izolować termicznie poszczególne części ścian lub dachu w zależności od położenia słońca. Przy zastosowaniu lamp do doświetlania nie ma potrzeby dodatkowego ogrzewania. W systemie można też zastosować biogazownię, która zastąpi wszelkie inne źródła ciepła.

Czytaj więcej...

Polska bez GMO

 dmitry pichugin - fotoliacomRząd RP wystąpił do Komisji Europejskiej z 9 wnioskami w sprawie wyłączenia całego terytorium Polski spod uprawy roślin genetycznie modyfikowanych (GMO). Taką możliwość dają przyjęte w tym roku przepisy Unii Europejskiej.

Mowa m.in. o art. 26c ust. 1 dyrektywy 2015/412 z dnia 11 marca 2015 roku zmieniającej dyrektywę 2001/18/WE w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie w odniesieniu do możliwości ograniczenia lub zakazania przez państwa członkowskie uprawy organizmów zmodyfikowanych genetycznie na ich terytorium. Daje on możliwość wyłączenia całego terytorium kraju spod upraw GMO, o co wnioskowała Polska.

Dokumentacja jest dostępna na stronie: http://ec.europa.eu/food/plant/gmo/new/authorisation/cultivation/geographical_scope_en.htm.

Czytaj więcej...

Więcej artykułów…

  1. Z każdą sekundą w Polsce ubywa ponad 100 pszczół
  2. Polski rzepak zabójczy dla pszczół
  3. Co zwierzęta jedzą w paszy?
  4. Żywność ekologiczna czy konwencjonalna? Nowe wyniki badań!
  5. Żywność z wartością dodaną
  6. Sporna sztuka pojenia zwierząt
  7. Rolnictwo ekologiczne dostanie dopłaty niższe o 50 proc.
  8. Zagranica wybiera polskie produkty mleczne
  9. Biznes na odpadach z hodowli
  10. Akumulator ciepła w tunelu ogrodniczym
  11. Rosyjskie kontrole w polskich zakładach mięsnych i mleczarniach
  12. Nierejestrowane uprawy roślin modyfikowanych genetycznie będą zlikwidowane
  13. Eksport przemysłu spożywczego wzrósł o 13 proc.
  14. Dobra koniunktura na rynkach trzody chlewnej i warzyw
  15. Żywność podrożeje o ok. 2 proc.
  16. Komisja Europejska chce ograniczyć stosowanie w paliwach biokomponentów pochodzenia rolniczego
  17. Folia na polach szkodzi ptakom
  18. Jak posadzić idealny las
  19. Będzie powrót do uboju rytualnego?
  20. Niskie ceny zbóż w skupach
  21. Producenci GMO wycofują się z Europy
  22. Chleb z pszenżyta. Przepis prosto z laboratorium
  23. Rośliny chronią się przed nadmiarem światła
  24. Ubój rytualny zakazany
  25. Naukowcy z Wrocławia zbadają możliwość produkcji ekologicznego piwa
  26. Polskie mięso drobiowe bez antybiotyków
  27. Polka zwyciężczynią konkursu „Baltic Farmer of the Year" – „Rolnik Roku”
  28. Ekoznakowanie: Rolnictwo ekologiczne
  29. Śląsk: Rewolucja na rynku rolno-spożywczym
  30. Zdrowa żywność: kontrole zawodzą bo prawo jest przestarzałe
  31. Żyj smacznie i zdrowo - Na pytania odpowiada Katarzyna Granat specjalistka ds. ochrony środowiska
  32. Nie takie „E” straszne?
  33. Fair Trade czyli sprawiedliwy handel
  34. Większe unijne wsparcie dla rolnictwa ekologicznego
  35. Ustawa o GMO budzi kontrowersje
  36. Naukowcy podzieleni w ocenie o GMO
  37. Dynia - slow food dla zdrowia i wyglądu
  38. Chleba powszedniego... ale jakiego
  39. Spożywanie GMO, może być niekorzystne dla zdrowia
  40. Polska jest atrakcyjna dla ekoproducentów
  41. Chętnie i rozważniej korzystamy z dobrodziejstw lasu
  42. Kończy się era taniej żywności
  43. Polska moda na gospodarstwa ekologiczne
  44. Bez pszczół umrzemy z głodu
  45. Nowe szanse dla rolnictwa energetycznego
  46. Event w lapońskim tipi
  47. Uczeni z PAN będą wytwarzać prozdrowotny olej rzepakowy
  48. Trwała poprawa choć tempo słabnie
  49. Rolnik może podejmować turystów bez formalności
  50. Odżył spór o pasze GMO
  51. Wzrost dochodów rolników przy stabilnych cenach żywności
  52. 50 lat WPR – partnerstwa Europy z rolnikami